zaterdag 5 november 2016

That's SO New York #3



Welkom bij deel 3 van That's SO New York. Ik ben dit artikel begonnen om eens te schrijven over de bijzondere dingen hier in New York ( of soms héél Amerika)  die anders zijn dan in Nederland. Ik heb er weer een paar verzameld voor jullie.





Statiegeld

Ook hier in New York zit er statiegeld op de meeste flessen. Dus in eerste instantie zou je denken dat het hier net als in Nederland werkt, je neemt je lege flessen mee terug naar de supermarkt waar je ze in kan leven en waar je je geld terug krijgt, waar je recht op hebt.
Nee dus. In de wijde omtrek in geen flessenautomaat te vinden! Hier in Brooklyn staan er hooguit 4 waarvan de dichtsbijzijnde op 5 km afstand van ons huis is. Van wat ik heb begrepen zijn Amerikanen niet zo van het terug brengen van hun flessen en dus is er ook weinig aanbod in automaten.  Het statiegeld ligt hier ook een stukje lager, vaak 10 cent per fles, maar toch vind ik het zonde... het zal wel komen doordat ik een Nederlander ben?!




Maar wat gebeurt er dus met al die flessen? Iedereen gooit zijn flessen bij het vuilnis.
Een positief puntje is dat je in NY je afval moet scheiden, zo heb je rest afval in een grote zwarte zak en plastic, metaal en glas in een doorzichtige zak. Papier moet ook apart afgegeven worden.
In onze voortuin staan de vuilnis bakken waar wij de zakken in bewaren en op donderdag avond gaan de zakken aan de straat.



NYT
Deze zakken met flessen worden bijna altijd leeggehaald door de armere mensen in de buurt.  Soms wordt de zak op de stoep leeggehaald, maar ze lopen ook je voortuin in om in de bak te zoeken. Los van het feit dat het verboden is om iemands voortuin te betreden is het ook irritant dat dat soms op erg onhandige tijden plaats vindt ( bijvoorbeeld midden in de nacht)
En daarna lopen ze verder met hun kar, vol beladen met volle zakken flessen.
Het is een manier van leven hier en het hoort nu eenmaal bij hoe het hier gaat.






Fooi


Zoals in elk land zijn hier ook zaken waar je rekening mee moet houden met betrekking tot fooi geven. In Nederland is fooi geven een blijk van waardering als je super tevreden bent over bijvoorbeeld het eten en de service in een restaurant. Het wordt niet van je verwacht dat je fooi geeft, het wordt wel gewaardeerd. In Nederland deden wij het vaak zo: moeten we 38 euro betalen?  Dan maken we er 40 van.
Hier in Amerika is fooi iets wat ten allen tijden wordt verwacht. Ook zitten er bepaalde richtlijnen aan.  Als je daar een rekening van 38 dollar krijgt is 40 dollar afrekenen echt te weinig. Hier wordt verwacht dat je in een restaurant standaard 18-20% fooi geeft. Dat zou in dit geval dus zo'n 7- 8  dollar zijn. Doe je dit niet dan kan je echt een discussie krijgen waar je niet op zit te wachten.




In het begin vonden wij dit best storend en zaten we telkens weer te rekenen hoeveel we dus extra kwijt waren aan een etentje. Tegenwoordig zit het helemaal in ons systeem en dat maakt het allemaal wel prettiger.  De service in restaurants is daarentegen ook veel beter dan in Nederland. Mensen nemen echt de tijd voor je, stellen zich netjes aan je voor, je krijgt alle ruimte om jouw wensen door te geven en ze komen regelmatig aan je tafel om te vragen of alles naar wens is.

Let op: Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat de fooi al in de rekening verwerkt is! Dit valt niet altijd op, maar er staat dan "Gratuity 18%"
In dit geval hoef je dus niet nog eens extra fooi te geven!





Fooi geven wordt niet alleen verwacht in restaurants, maar ook:

Bij de kapper: Toen ik voor de eerste keer naar de kapper ging schrok ik sowieso van de prijzen. Ik ga echt niet naar een hele luxe kapper, maar het is hier heel normaal om als vrouw minstens 75 dollar af te rekenen voor: wassen, knippen, drogen. Voor mannen kost dit ongeveer 45 dollar. Daarnaast verwacht de betreffende kapper een fooi van je en verwacht de assistent die je haar heeft gewassen ook een fooi. Dit wordt heel subtiel duidelijk als je bij het afrekenen 2 envelopjes uitgereikt krijgt.
Hier wordt minstens $10 verwacht voor de kapper en $5 voor de assistente.
Ik ga een stuk minder naar de kapper dan in NL kan ik je vertellen :)





In de Taxi: In de Taxi kan je nog steeds contant betalen, maar de voorkeur wordt gegeven aan creditcard betalen, bij het afrekenen wordt direct gevraagd hoeveel fooi je wilt afrekenen. Gebruikelijk is dit tevens weer 20%. Wij maken tegenwoordig vaker gebruik van de Uber. Het voordeel van de Uber is dat ze adverteren dat de fooi in de prijs zit. Chauffeurs verwachten daardoor ook niet dat je nog eens fooi geeft. Het is dus vooraf aan de rit meteen duidelijk wat je kwijt bent.








Een filmopname 's avonds laat. De hele straat is afgezet voor verkeer.

Filmsets

De eerste keer dat wij langs een filmset liepen waren we zo onder de indruk en nog steeds blijft het bijzonder. Brooklyn leent zich enorm om films, video clips en tv series op te nemen door de mooie parken en huizen en daarom gebeurt het ook regelmatig dat er we langs een filmset lopen hier in de buurt. Afgelopen weken is de producer Spike Lee ook druk bezig zijn nieuwe film te shooten bij ons in het park. 
Een filmset bestaat meestal uit een enorme rij vrachtwagens in verschillende straten rondom de plek waar daadwerkelijk gefilmd wordt. Zo heb je een rij met wagens voor catering, een rij voor Make up , kostuum atelier en kleedkamers.
Foto's nemen op het moment van filmen durf ik niet echt, ik wil die mensen ook gewoon lekker aan het werk laten. Ik zeg ook vaak tegen Maxim "niet alles kan ik voor de lezers op de foto zetten, van sommige dingen moet je gewoon zelf genieten"





Een poosje geleden was er een filmopname bij onze buren op de trap. De kledingrekken stonden bij ons in de tuin. Ik was gewoon thuis en hoorde ineens : " Take a big lick"  Uhhh?
Ik keek even snel uit het raam en zag dus een heel schattig kindje op de trap zitten die een ijsje aan het likken was hahaha. Het bleek voor een video clip te zijn.




Deze foto heb ik dus wel geschoten tijdens een opname, een ontmoeting tussen man met hond en een vrouw, midden in het park.
De meeste bewoners zijn er aan gewend dat de straat regelmatig is afgezet voor een filmopname, maar dat wekt ook wel irritatie op. Er zijn al weinig parkeermogelijkheden in Brooklyn en als je dan na je werk niet gewoon rustig bij je woning kunt komen dan kijk je wel wat anders aan tegen zo'n film tafereel. 
Maar als je het mij vraagt blijft het nog steeds iets magisch :)

Ik hoop dat jullie er weer van hebben genoten. 
Groetjes!!












3 opmerkingen:

  1. Bizar die mensen die lege flessen "jatten"uit de tuinen, sneu...
    Het fooiensysteem ben ik wel aan gewend inmiddels. Het is in de US natuurlijk ook zo dat de mensen het echt van de fooien moeten hebben en daarom extra hun best doen. In NL is dat niet zo, en dat merk je ook echt...
    En ja pfff die kapper, hoe duur.

    Uber vond ik zelf heel fijn, en wat een fijn systeem dat je gewoon afrekent via je account.
    Zo'n filmopname zou ik zelf ook heel bijzonder vinden.

    Leuke blog weer!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind het niet fijn en erg lastig dat fooiensysteem. Blij dat heter in Nederland ietsje relaxer aan toe gaat. Dit heeft m.i.ook te maken met het salaris van de mensen in de horeca en de kappers.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Onze laatste trip naar de US is al weer een tijdje terug, maar wij hebben altijd de 10-15% regeling aangehouden met fooi, iets dat we in NL ook doen (tenzij we erg ontevreden zijn). Nooit problemen daaromtrent ervaren. En waren we supertevreden dan was de fooi ook hoger dan de 15%. Ook altijd fooi voor de kamermeisjes achterlaten is zo'n typisch gebruik. Maar inderdaad, de mensen moeten er (mede) van leven dus doe je dat gewoon (toch?). Maar wij calculeerden dat altijd wel bij ons vakantiebudget in eigenlijk, net als jullie nu in real life doen dus. Dat van de fooi bij de kapper wist ik nog niet, maar ja, wij hoefden dan ook niet naar de kapper hahahaha. Duur grapje zo!
    Trouwens, ook het winkelen zonder BTW prijzen bij het artikel (maar wel bij de kassa) is ook erg wennen ;-) Maar dat lijkt dan wel weer op het systeem hier bij de groothandel waar je er ook rekening mee moet houden.

    Dat je over de filmsets begon deed me gelijk aan een film denken die dat ook weer als scene in de film heeft. Wat jij beschrijft (de irritatie) komt daar ook echt tot uiting hahahahaha. Zo zie je maar dat series en films zo (deels) ook weer een afspiegeling van het echte leven zijn.

    BeantwoordenVerwijderen