woensdag 14 oktober 2020

Nova

  




Ik ga een begin maken aan dit verhaal....

Wellicht moet ik soms weer wat weggooien en opnieuw beginnen want ik weet gewoon niet hoe te beginnen en of ik het allemaal wel aan kan. 

Het gemis van Nova is ontzettend intens. 

De afgelopen paar jaren hebben jullie mee kunnen lezen met onze avonturen. Maar Nova was al 11 jaar lang onze sidekick. Nova was ons kind. Wij waren een drie eenheid en hebben samen zoveel mooie momenten meegemaakt. Dat gemis is verschrikkelijk. We voelen een enorme leegte. 

Ik wilde hieronder graag het gehele ziekte verloop van Nova plaatsten. Ik heb het ook allemaal uitgeschreven, maar ik merk dat ik het erg moeilijk vind om al mijn woorden openbaar te delen, ik heb vooral veel geschreven over de laatste dagen, tot in de kleinste details, wat ook gewoon heel heftig en zwaar was. Ik heb besloten het grootste gedeelte daarvan voor onszelf te houden. 

Maar ik kan iedereen aanraden, schrijf het van je af. Het heeft mij enorm geholpen om weer even alle details op te schrijven, omdat alles heel snel ging, gingen sommige dingen ook aan mij voorbij. Nu heb ik een kloppend verhaal uitgeschreven waar ik altijd nog even naar terug kan als ik daar behoefte aan heb. 

Voor nu een wat minder uitgebreide versie, maar wel genoeg verhaal zodat jullie begrijpen hoe onze laatste maanden met Nova waren.

Daarnaast heb ik van onze vakantie nog wat mooie foto's die ik nog niet had gedeeld en van de laatste week, dus die kan ik hiervoor mooi gebruiken. Zo kan ik het verdrietige een beetje opbeuren met mooie momenten. 


Eind Juli kregen wij het nieuws dat Nova Lymfeklier kanker heeft ( Maligne Lymfoom)

Lees hier wat Nova daarover vertelde

Gelukkig konden we de week erop al terecht bij de Oncoloog 

Het verhaal van de eerste weken kan je hier lezen 

De bovenste 2 links zijn van de vorige blogs die al een beetje omschrijven wat er aan de hand was. 


Nova had Lymfeklier kanker. Daar kwamen we heel toevallig achter tijdens het knuffelen. Bultjes in haar nek die we niet eerder hadden gevoeld. 

De volgende dag zaten we bij de dokter en hoorden we al snel het slechte nieuws. We moesten toen wat tests laten doen en een paar dagen later kwam de vervelende uitslag. Onze wereld stortte even in. 

Gelukkig konden we een halve week later terecht bij de Oncoloog, die direct aan het werk wilde gaan met Chemo. ( CHOP, een 16 weken durend protocol, bestaande uit 4 verschillende chemo medicijnen)

We hebben er natuurlijk over nagedacht wat we wilden gaan doen. Nova was op dit moment een ontzettend vrolijke 11 jarige hond, waarvan wij dachten dat ze makkelijk de 16 zou kunnen bereiken, we wilden de chemo zeker wel een kans geven. Chemo zou goed te tolereren zijn door honden en 90% van de honden zouden er 1 tot 2 jaar mee kunnen winnen ( Zonder enige behandeling zou ze nog 4 weken leven. Met alleen prednison wellicht 2 maanden) 

We wisten wel dat áls de situatie zou verslechteren, we absoluut niet wilden dat Nova te lang zou gaan lijden. Dan zouden we het liefste eerder te vroeg dan te laat beslissen om haar te laten gaan. Maar dat was nog lang niet aan de orde dachten we. 

Voor Nova liep dit de chemo anders dan verwacht.

Vanaf het begin werd Nova ziek van de chemo, door de bijwerkingen was ze misselijk, kreeg diaree en was ze heel erg verzwakt. Dat gebeurde al tijdens de eerste week. 

Nova was een uitzondering zei de oncoloog ( die 10% die chemo niet verdragen) en we zouden de week erna iets voorzichtiger te werk gaan met de dosis en daarbij preventieve medicijnen. Hierbij ging het 2 weken goed, maar de 4e week was Nova weer behoorlijk ziek. 

Ze had er nu 4 weken chemo opzitten en los van de vele nare bijwerkingen die we niet hadden verwacht bleek ook nog eens dat haar situatie niet verbeterde, haar bulten bleven even groot of zelfs iets groter. Veel hondjes zijn na 4 weken al vrij van symptomen, maar Nova dus niet.

We hebben nog een paar pogingen gedaan op advies van de oncoloog en een second opinion. Maar het mocht allemaal niet baten. En haar immuunsysteem kreeg een enorme klap.





Tussendoor gingen we nog 2 weken op vakantie naar de Catskills. Deze vakantie stond al een poosje geboekt niet wetende dat dat het laatste reisje voor ons samen zou zijn. 

Op dat moment wisten we ook nog niet dat het zo snel zou gaan, we dachten zeker nog wel kerst te kunnen vieren met Nova. 

Toch had ik een onderbuik gevoel en vroeg ik tot in den treure aan Maxim om wat extra foto's te nemen en hebben we meer geknuffeld dan anders. 





We hebben alle drie enorm genoten van deze 2 weken en hebben mooie herinneringen gemaakt. Nova haalde alles eruit wat er in zat. Heerlijk genoten in de achtertuin, maar ook nog mooie wandelingen gemaakt en de boel verkend. Ze liep dan meters voor ons uit en keek heerlijk om zich heen. Echt op avontuur! En dan 's avonds lekker tukken bij de openhaard. 

Helaas is ze ook tijdens de vakantie nog flink ziek geweest van de chemo. En was dat ook wel een beetje de genadeslag voor haar conditie.




De laatste week; Nova was nog steeds vrolijk, maar begon wel wat meer te kuchen... er leek wat in de weg te zitten.  Ze had ook niet zo'n zin in enorm lange wandelingen en het spelen hoefde ook niet zo van haar. Voor de rest was ze lekker knuffelbaar dus nog lang geen alarmbellen hoor! Ze genoot van de extra snoepjes, want de brokken waren niet meer zo favoriet. De koelkast was gevuld met slagroom en gegrilde kip. 



Donderdag 1 oktober; We waren ruim een week weer terug in Brooklyn en hadden afgesproken om vanaf nu wekelijks een tripje te maken naar strand of bos. Het was prachtig weer, zo'n 23 graden en we besloten naar Brighton beach te rijden. 

We wisten niet goed of Nova de energie had voor een strandwandeling, maar ook al zouden we even lekker in het zand gaan zitten, dan was het ook goed. 



IK ZIE DE ZEE!


Nova wist niet wat ze mee maakte, Maxim tilde haar uit de auto ( want eruit springen mag ze al heel lang niet meer ) en ze liep in enthousiaste vaart richting de zee! Het trekken aan de lijn was wat minder dan normaal, maar ze was zo blij! "Vrouwtje heb je gezien waar we zijn?!"



We hebben een heerlijke wandeling gemaakt, niet al te ver, en Nova rende een paar keer achter de stok aan het water in. Het was even als van ouds, ze rende heerlijk voor ons uit en genoot volop! Na zo'n half uurtje gingen we nog even lekker zitten in het zand en genoten we van de herfstzon. 




We gingen nog even naar ons favoriete restaurant en hadden alle drie een heerlijke dag. Dat zouden we de week erop graag weer zo doen. 



Vanaf vrijdag ging het slechter met Nova. Het kuchen werd meer, maar ze kreeg ook flinke vochtophopingen in haar gezicht en rode vlekken over haar lichaam. Door de dikke snuit kon ze lastig ademhalen en maakte knorrende geluidjes. Ze dronk extreem veel, maar plaste maar heel weinig. En ze was moe, heel moe. Haar ogen straalden niet meer. Op de bank liggen deed ze al jaren niet meer, maar nu zocht ze comfort. 

We zijn met haar bij de emergency geweest waar ze eigenlijk weinig geks zagen, wellicht zou het een allergische aanval zijn. De dag later werd alles duidelijk voor ons. We hadden die dag onze vaste afspraak bij de oncoloog.

De oncoloog gaf aan dat de lymfeklieren behoorlijk waren gegroeid in vergelijking met vorige week en dat ze daar waarschijnlijk veel last van had. Haar vermoeden was dat het Nova niet meer lukte om al het vocht af te drijven van de zieke lymfeklieren en dat ze daardoor een gezwollen snuit had. 

Wij zagen vooral een moe gestreden hondje die niet meer lekker in haar vel zat. Voor ons het punt waarop we elkaar aankeken en wisten wat er moest gebeuren, hoe ontzettend moeilijk ook. ( ja hoor en daar komen mijn tranen...) 

Een perfect afscheid, eventueel thuis of bij onze favoriete dierenarts was al niet meer aan de orde. We voelden allebei dat het het beste was dat het nu meteen zou gebeuren. 

Gelukkig mochten we gewoon naar binnen bij de oncoloog en we kregen een aparte ruimte toegewezen.  Nova kwam even later binnen lopen met een infuusje aan haar poot. Normaal zou ze willen zeggen ; " Nou baasjes kom we gaan naar huis!" Maar ze was zo moe dat ze direct ging liggen op de vloer. Voor ons een teken dat we de goede beslissing hadden genomen. We hebben toen de tijd gekregen om uitgebreid afscheid te nemen.

Nog even samen met zijn drieën, alles gezegd wat we nog wilden zeggen. 

De dokter was ontzettend vriendelijk en heeft ons er doorheen geloodst. 




En dan loop je na duizend laatste kusjes terug naar huis met de riem in je hand.....

Ontzettend zwaar, ontzettend verdrietig. 

De afgelopen dagen waren heel moeilijk en we zijn er nog lang niet. Het huis is ontzettend leeg. 11 jaar was Nova bij ons. Het was waarschijnlijk nooit lang genoeg geweest. We zijn ontzettend blij dat we zoveel mooie herinneringen hebben gemaakt samen en kunnen elke dag onze telefoon openen en glimlachen om de mooie foto's en filmpjes. 

11 jaar lang heeft ze ons zoveel liefde gegeven. Dat gaan we nooit meer vergeten. 


DAG LIEVE NOVA


21 opmerkingen:

  1. Heel mooi geschreven en een goede beslissing genomen. Hopelijk kunnen wij dat ook zo wanneer het zo ver is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. en maar twijfelen of we het juiste hebben gedaan, maar dat hoort ook bij het proces. Dankjewel voor je berichtje.

      Verwijderen
  2. Wat ongelooflijk verdrietig, knap hoe je het hebt opgeschreven. Nova heeft een prachtig leven bij jullie gehad, het was een feest om de foto's van jullie wederzijdse onvoorwaardelijke liefde te zien. Wat zullen jullie het zwaar hebben. Heel veel sterkte om het verdriet van die lieverd te verwerken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat verdrietig toch... het was de beste keus zo te lezen. Hoe moeilijk en zwaar ook. Ze heeft het zo goed gehad bij jullie. Sterkte met dit gemis!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Helaas is alles zo herkenbaar voor ons. We weten zo goed hoe het voelt als je je hondenkind zo snel kwijt raakt. Nogmaals heel veel sterkte met het verlies van jullie hondenkind. Mijn dochter stuurde mij ooit deze tekst;

    Grief is like the ocean,
    it comes in waves,
    ebbing and flowing.
    Sometimes the water is calm,
    and sometimes it’s overwhelming.
    All we can do is learn to swim.

    Author Vicki Harrison

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Tranen met tuiten hier bij het lezen van het stukje met het afscheid. Oh wat is dat dubbel, je wilt je lieverd niet langer laten lijden, maar wat is dat moeilijk om dan die beslissing te nemen en dan toch nog snel afscheid te moeten nemen.
    Wat hebben jullie mooie jaren met Nova gehad. Ze had zich geen betere baasjes kunnen wensen.
    Heel veel sterkte de komende tijd.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Zit hier met kippenvel en een brok in m’n keel je verhaal te lezen.
    Volg jullie vanaf dat jullie verhuisde naar New York weet nog goed dat de reis zo’n impact had omdat nova zolang onder in het vliegtuig moest zitten.
    Maar gelukkig was alles goed gegaan.
    En vanaf die tijd volg ik jullie met alle mooie verhalen en foto’s van jullie prachtige nova.
    Wens jullie heel veel sterkte🍀maar mooie herinneringen zijn voor eeuwig❤️

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Allereerst heel veel sterkte gewenst met jullie verlies van Nova. Ik heb je laatste blogs met extra interesse gevolgd omdat ik op 2 augustus mijn Toller Duco heb moeten inslapen als gevolg van maligne lymfoom op 6 jarige leeftijd. Door nierproblemen door de kanker gaf chemo weinig hoop en hebben we gekozen voor prednison. Daardoor hebben ook wij nog een mooie vakantieweek met hem gehad. Hij is uiteindelijk 3 weken na de diagnose overleden. De scherpe kantjes gaan er inmiddels vanaf, de mooie herinneringen blijven gelukkig. Veel sterkte en geniet van de gemaakte foto's. Hartelijke groet, Ariette

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. jeetje zo kort geleden ook nog. En wat vreselijk jong nog. Wat een rotziekte is het toch. sterkte voor jullie ook

      Verwijderen
  8. Wat mooi hoe je alles beschreven hebt en wat een intens verdriet zo snel als het is gegaan.

    Ik kan me het gevoel van alles met z’n drietjes zo goed inbeelden. Wij hebben ook geen kinderen en hoe we ook altijd zeiden dat een hond geen kind vervangt: je bent een gezin met z’n drietjes.

    Ik wens jullie zo enorm veel sterkte, zij zal altijd in jullie hart blijven bestaan en op deze manier denken wíj́ ook allemaal aan haar, dat is ook mooi! Maar maakt jullie verdriet niet minder ��

    Heel veel sterkte ❤️

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. als de hond dan wegvalt is het weer zo leeg... confronterend.

      Verwijderen
  9. Tranen in mijn ogen, wat een verdriet, maar jullie hebben met Nova een geweldige mooie tijd gehad, nogmaals heel veel sterkte

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjwel, jammer dat je haar niet kon ontmoeten in de winter

      Verwijderen
  10. Mijn hart huilt voor jullie en denk vaak aan jullie verlies. Jullie hebben Nova het allerbeste hondenleven gegeven dat mogelijk was. Ze was zo geliefd en ze is nu in doggy heaven watching down on you. Vraag haar voor het slapen je een seintje te geven in je dromen.... geef je een hele dikke knuffel van ver weg ❤❤

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. dit heeft zo moeten zijn...heb voor t eerst gedroomd over haar en dat had ik echt even nodig. xxx

      Verwijderen
  11. Pffff tranen hoor. Goed geschreven! Wij hier ook allemaal gek met al onze dieren en o wee als er iets aankomt! Dat leed wat je dan hebt! Nova heeft het fantastisch bij jullie gehad ��. En wat ik lees zeker juiste beslissing, als de glans uit de ogen is dan is het op. Heel veel sterkte nogmaals ����

    BeantwoordenVerwijderen